Ultima Ora! Florin Cîţu, despre scenariile de evoluţie

Florin Cîțu a făcut declarații despre un posibil val trei al pandemiei coronavirus. Premierul României a menționat că situația este oarecum sub control.

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, referitor la scenariile de evoluţie a pandemiei anunţate de INSP, că acestea trebuie corelate cu realitatea, scrie Digi24.

”Aceste scenarii se fac de câteva luni de zile şi realitatea a fost de fiecare dată mai bună decât scenariile”, afirmă Cîţu, precizând că tulpina britanică este ”oarecum sub control”.

”Ar fi bine să ne uităm şi la ce înseană realitatea versus scenarii, pentru că aceste scenarii se fac de câteva luni de zile, şi realitatea a fost de fiecare dată mai bună decât scenariile”.

Premierul consideră că, deocamdată, noua tulpină de coronavirus nu produs în România efectele devastatoare din Amrea Britanie, situaţia fiind ”oarecum sub control”.

”Deocamdată în România vedem că tulpina britanică este oarecum sub control,nu vedem efectele devastatoare”, a mai declarat Cîţu.

Specialiștii în sănătate publică lucrează cu trei variante, iar cel mai negru scenariu arată că, până în 20 martie, am putea ajunge la aproape 9.000 de cazuri noi în fiecare zi, de la o medie de 2.300 cât am înregistrat săptămâna trecută.

Pe baza datelor colectate de la reluarea cursurilor, Institutul Naţional de Sănătate Publică a stabilit trei scenarii de evoluţie a situaţiei epidemiologice:

  • 1. Creştere constantă cu 1% pe zi, ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice în 20 martie
  • 2. Creştere constantă cu 2% pe zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice în 20 martie
  • 3. Creştere constantă cu 4% pe zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice în 20 martie

INSP precizează însă că scenariile nu constituie modele matematice de evoluţie, ci ipoteze de lucru.

În privința evoluției tulpinei britanice a virusului, premierul a declarat că este sub control, “nu se văd efecte devastatoare”, așa cum s-a întâmplat în Marea Britanie, unde dinamica a fost rapidă.

În legătură cu noua modalitate de calcul a ratei de infectare, Cîțu a spus că situația nu se va schimba foarte mult față de cea din prezent, pentru că nu sunt focare foarte multe. “Nu mă aștept să fie diferențe majore”, a adăugat el.