Turiştilor Nu Le-A Venit Să Creadă! Ce Au Adus Valurile La Mal, În Staţiunea Costineşti.

Oamenii au fost uimiticând au văzut ce iese din mare. Turiştii de pe litoralul românesc au rămas surprinşi de ce au văzut în apă. Odată cu valurile mării, a fost adus la mal un delfin rănit

Delfinul a fost tras din apă, în încercarea de a fi salvat, însă fără nici o şansă. Specialiştii spun că este vorba despre un mamifer din specia Delphinus Delphis.

Pe corpul acestuia au fost găsite mai multe răni, cel mai probabil provenite de la plasele pescarilor.

În Marea Neagră trăiesc trei specii de mamifere marine:

delfinul comun – Delphinus delphis ponticus
afalinul – Tursiops truncatus ponticus

marsuinul – Phocoena phocoena relicta

Delfinii din Marea Neagră se diferențiază atât prin caracteristicile morfo-anatomice, cât și prin natura hranei de bază, care, în cazul afalinului și marsuinului, este constituită din pești și alte organisme

bentice, iar în cazul delfinului comun este constituită din pești și alte organisme aflate în masa apei.

În funcție de aceste elemente, fiecare specie preferă anumite habitate: primele două specii sunt întâlnite cu preponderență în zonele din apropierea coastelor, în timp ce delfinul comun este întâlnit, de obicei, în zonele de larg.

Delfinul comun are culoarea gri albăstruie spre brun pe partea dorsală, cu o limită laterală în forma

literei „V“, foarte deschis; o bandă pigmentată, mai mult sau mai puțin întunecată, unește maxilarul inferior cu inserția înotătoarelor pectorale; dorsala, pectoralele și caudala de culoare neagră la brun cenușiu.

La naștere, dimensiunile sunt de 0,80-0,95 m. În Marea Neagră, nu depășește 2 m (masculul – 177 cm, iar femela 159 cm). Este foarte sensibil la poluările chimice și acustice.

În general, se grupează în cârduri de 10-15 exemplare, de asemenea în cupluri sau indivizi izolați.

Înoată foarte rapid, atinge viteze de aproximativ 50 km/oră.

Execută plonjări de scurtă durată și respiră frecvent la suprafață, la intervale de 1/3 secunde. Populează adâncimi maxime de 70 metri.

Maturitatea sexuală o atinge la vârsta de 2 ani, durata gestației este de 10 luni, înțărcarea la 4 luni. Prezintă instinct matern foarte dezvoltat. Longevitatea a fost estimată la 25-30 ani.

Hrana de bază o reprezintă peștii pelagici de talie mică (șprot, hamsie, gingirică) și crustacei, dar deseori

în stomacul lor s-au întâlnit și alte specii – stavrid, bacaliar, lufar, chefal, rizeafcă, barbun, creveți și moluște. Rația zilnică de hrană este de circa 10 kg.

Lasă un comentariu