Trucul bunicii care îți arată cum să-ți crești o orhidee dintr-o singură frunză.

Plantele sunt un dar de la Dumnezeu, ele ne fac viata mai frumoasa si ne fac sa zambim.

Este posibil să tai o frunză de orhidee pentru a-ți înmulți planta. Această metodă se numește înmulțire prin tăierea frunzelor și poate fi o modalitate eficientă de a obține plante noi dintr-o plantă mamă sănătoasă. În continuare, îți voi explica cum să efectuezi acest proces:

Alege o frunză sănătoasă: Selectează o frunză matură și sănătoasă de pe planta mamă. Asigură-te că frunza are o dimensiune potrivită și este lipsită de boli sau deteriorări.

Prepară un mediu pentru înrădăcinare: Prepară un mediu adecvat pentru înrădăcinare în care să plasezi frunza tăiată. Poți folosi mușchi sphagnum, perlită sau o amestecătură de turbă și perlită pentru a crea un substrat ușor și bine drenat.

Efectuează tăierea: Cu ajutorul unei unelte sterilizate, taie frunza în secțiuni mai mici, asigurându-te că fiecare secțiune are cel puțin un nod sau un ochi. Aceste noduri sau ochi reprezintă potențiale puncte de creștere.

Plantează secțiunile: Așează fiecare secțiune de frunză în mediul de înrădăcinare pregătit, înfășurând ușor capătul tăiat. Asigură-te că secțiunile sunt orientate în direcția corectă, cu partea inferioară a frunzei în jos.

Oferă condiții adecvate: Plasează secțiunile de frunză într-un mediu cald și umed, cu o umiditate ridicată. Asigură-le o lumină indirectă și evită expunerea directă la soare. În timp, secțiunile de frunză ar trebui să formeze rădăcini și, ulterior, noi plante.

Este important să ai răbdare în timpul acestui proces, deoarece înmulțirea prin tăierea frunzelor poate dura mai mult timp decât alte metode de înmulțire a orhideelor.

Pentru a propaga plantele tale, poți utiliza butași de frunze. Această tehnică constă în mod obișnuit în preluarea unei frunze de pe planta mamă și plantarea ei pentru a obține o plantă identică cu planta inițială… Prin urmare, fragmentele de plante luate pentru a multiplica o plantă sunt cunoscute sub numele de butași. Cu toate acestea, această metodă de înmulțire nu este potrivită pentru toate plantele. Funcționează pentru unele specii precum suculentele, dar pentru orhidee este diferit… Este vorba despre preluarea unei bucăți de tulpină lipită de frunză; este singura parte a plantei care conține celule pentru a promova noua creștere.

Cum să tai o orhidee de la o frunză?
Înainte de a începe înmulțirea prin butași a orhideei tale, ia în considerare faptul că acest proces de multiplicare a plantei dintr-o frunză este unul lung și complex. Rădăcinile pot dura până la un an sau chiar mai mult să crească! Pentru a-ți propaga orhideea, urmează acești pași:

Ia o orhidee adultă și sănătoasă și ia o frunză cu o mică bucată de tulpină. Folosește foarfece sau o unealtă de tăiere sterilizată și ascuțită.
Permite tăieturii să se usuce la aer timp de 8 ore.

Aplică o cantitate mică de produs de rădăcinare pe butașul tău.
Diluează cărbunele activat într-un recipient cu apă. Cărbunele activat este un agent antibacterian eficient pentru a promova dezvoltarea bacteriilor benefice pentru sistemul de rădăcini al plantei tale. De asemenea, are proprietăți antifungice, ajutând la combaterea bolilor fungice.
Înmuiă frunza și bucata de tulpină în soluție.
Apoi, trebuie doar să plantezi butașul în sol. Înainte de a trece la acest pas, verifică mai întâi dacă solul nu conține urme de mucegai sau părți putrezite ale plantelor.

Utilizarea unui produs sau agent de înrădăcinare nu este arbitrară. Acesta este ceea ce face ca butașii tăi să aibă succes. Îți explicăm.

Produsul de înrădăcinare este un stimulator care ajută la dezvoltarea mai bună a butașilor și la formarea unui sistem radicular puternic și sănătos. Dacă nu îți plac produsele chimice, poți pregăti propriul tău înrădăcinant natural și ecologic.

Îți sugerăm să folosești linte. Aceste leguminoase facilitează creșterea rădăcinilor deoarece conțin hormoni vegetali precum auxina. Aceasta este ceea ce asigură creșterea sănătoasă a plantelor. Pentru a-ți pregăti propriul produs de înrădăcinare, urmează acești pași oferiți de Henri Morgan, agronom și scriitor științific de la TheGardenStyle.com, un site specializat în grădinărit și agricultură.

Înmuiă 100 de grame de linte într-un litru de apă;
Acoperă recipientul și lasă-l deoparte câteva ore;
Amestecă bine, apoi colectează apa de înmuiere în alt recipient și păstrează-o în frigider;
Acoperă lintea cu un prosop și las-o într-un loc întunecat peste noapte;
A doua zi, înmoaie din nou lintea în apa pe care ai rezervat-o pentru câteva minute;
Strecoară din nou apa, rezerv-o și acoperă lintea pentru a continua să germineze. Scopul acestei operații este de a umezi lintea zilnic;
Repetă această acțiune în fiecare zi până când lintea germinează în cele din urmă;
Odată ce linteaua a germinat, pune-o într-un blender și adaugă apa păstrată în frigider;
Amestecă până obții o pastă, apoi filtrează pasta cu un filtru pentru a recupera lichidul;
Transferă lichidul într-o sticlă și adaugă 10 căni de apă pentru a dilua concentratul obținut;
Tot ce trebuie să faci este să îmbăiezi butașii în această amestec înainte de a-i planta. Ai grijă că această soluție se poate păstra până la 15 zile în frigider.
Keikis sau mlădițe pentru înmulțirea orhideelor phalaenopsis și obținerea de lăstari noi
Unele varietăți de orhidee precum phalaenopsis și dendrobium dezvoltă keikis. Aceasta este o însemnare hawaiiană care înseamnă “bebel

De ce să folosești bicarbonat de sodiu la orhidee?
Beneficiile bicarbonatului de sodiu nu mai sunt un secret! Acest produs versatil este folosit pentru menținerea curățeniei în casă, dar și pentru a obține o vegetație frumoasă. De fapt, bicarbonatul de sodiu este un îngrășământ natural care va face minuni pentru orhideele tale. Tot ce trebuie să faci este să diluezi o lingură de bicarbonat de sodiu într-un litru de apă la temperatura camerei. Folosește această soluție pentru a uda baza plantei tale și admiră rezultatele! Această îngrășământ natural va stimula înflorirea plantei tale, obținând flori frumoase și colorate.

Atenție, evită să aplici bic

Lasă un comentariu