Țara din Europa care le cere cetățenilor să arunce telefoanele produse în China. „Nu cumpărați astfel de telefoane”

Lituanienii ar trebui să arunce telefoanele produse în China și să evite să cumpere altele noi, a avertizat Ministerul Apărării de la Vilnius, potrivit BBC scrie Stirileprotv.ro

Centrului Național de Securitate Cibernetică a testat telefoanele mobile 5G de la producătorii chinezi și a descoperit că un model Xiaomi avea un soft de cenzură instalat, iar un telefon Huawei prezenta probleme de securitate.

“Recomandarea noastră este să nu cumpărați telefoane chineze și să scăpați de cele pe care le aveți cât mai repede posibil”, a transmis adjunctul ministrului Apărării, Margiris Abukevicius.

Lituanienii au descoperit la Xiaomi Mi 10T 5G un software care ar putea detecta și cenzura anumiți termeni, precum „Eliberați Tibetul”, „Trăiască Independența Taiwanului” sau „Mișcarea Democrației”, se arată în raport. Sunt 449 de termeni care pot fi cenzurați de sistemele Xiaomi și de browser-ul preinstalat.

În Europa, sistemele de cenzură au fost dezactivate pentru aceste modele, dar potrivit raportului lituanienilor pot fi activate de la distanță în orice moment.

În plus, potrivit raportului, telefonul Xiaomi Mi 10T 5G transfera informații criptate privind utilizarea datelor mobile către un server din Singapore.

Xiaomi susține însă că nu cenzurează activitatea utilizatorilor săi.

„Xiaomi nu a restricționat și nu va restricționa comportamentul utilizatorilor de smartphone-uri, cum ar fi căutarea, apelarea, navigarea web sau utilizarea aplicațiilor terțe”, a transmis compania.

Lituanienii au descoperit vulnerabilități și la telefonul Huawei P40 5G, care supun utilizatorii unui risc de atac cibernetic. Potrivit Ministerului Apărării de la Vilnius, magazinul oficial de aplicații Huawei AppGallery direcționează utilizatorii către magazinele electronice ale unor terți, unde sunt aplicații periculoase, ce pot conține viruși.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru BBC că Huawei respectă legile și reglementările țărilor în care își desfășoară activitatea și prioritizează securitatea cibernetică.

„Datele nu sunt procesate niciodată în afara dispozitivului Huawei. AppGallery colectează și procesează doar datele necesare pentru a permite clienților săi să caute, să instaleze și să gestioneze aplicații terțe, în același mod ca și alte magazine de aplicații”, a adăugat el.

De asemenea, Huawei efectuează verificări de securitate pentru a se asigura că utilizatorii descarcă doar „aplicații sigure”, a adăugat acesta.

Un alt model 5G de la OnePlus a fost, de asemenea, examinat de echipă, dar sa constatat că nu are probleme.

Raportul apare pe măsură ce tensiunile dintre Lituania și China se intensifică. Luna trecută, China a cerut Lituaniei să-și retragă ambasadorul de la Beijing și a spus că își va retrage la rândul său trimisul de la Vilnius.

Rândul a început când Taiwanul și-a anunțat misiunile în Lituania va fi numit Biroul de reprezentare al Taiwanului.