Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, sărbătorită pe 7 iulie

Calendarul ortodox din data de 7 iulie 2023 aduce în atenția credincioșilor sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi. Această zi este marcată în fiecare an în calendarul ortodox, un loc de mare însemnătate spirituală pentru credincioși. Descoperă povestea și importanța acestei sfinte în continuarea articolului.

Sfânta Mare Muceniță Chiriachi – exemplu de credință și răbdare

Sfânta Mare Muceniță Chiriachi a trăit în perioada împăratului Dioclețian și a fost un exemplu de credință și răbdare pentru creștinii vremii. Născută din părinți creștini într-o duminică, ea a primit numele Chiriachi, care înseamnă duminică în limba greacă. Acest nume îi aducea în aminte de importanța pe care o avea ziua învierii Domnului.

Chiriachi a trăit o viață închinată lui Dumnezeu și a refuzat multe cereri de căsătorie, dorind să rămână fecioară și logodită cu Mirele Ceresc. Această hotărâre a adus-o în atenția împăratului Dioclețian, după ce unul dintre pretendenții respinși a dezvăluit că Sfânta Chiriachi este creștină.

Chinurile suferite de Sfânta Chiriachi și puterea credinței sale

De îndată ce a aflat de credința creștină a Sfintei Chiriachi, împăratul Dioclețian a ordonat supunerea ei la chinuri cumplite. Cu toate acestea, ea nu și-a lepădat credința și a răbdat cu tărie toate suferințele. Acoperită de răni de la cap până la picioare, Sfânta Chiriachi a fost tămăduită în chip minunat de un înger, ceea ce a adus convertirea multor păgâni la credința în Hristos.

Importanța Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi în calendarul ortodox
Sfânta Mare Muceniță Chiriachi este sărbătorită în fiecare an pe 7 iulie, zi care a devenit un prilej de rugăciune și aducere de mulțumire pentru credincioși. Credința și răbdarea Sfintei Chiriachi sunt un exemplu pentru toți cei care trec prin încercări și necazuri în viață.

Concluzie:
Sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, care are loc pe 7 iulie în fiecare an, aduce în atenția credincioșilor puterea credinței și răbdării în fața încercărilor vieții. Modelul ei de viata este un loc de aducere de mulțumire și găsire a liniștii sufletești pentru toți cei care se roagă cu credință. Să luăm aminte de exemplul Sfintei Chiriachi și să ne întărim credința în această zi de sărbătoare.Ea a fost iubitoare de Dumnezeu si asa sa ne ajute si pe noi Bunul Dumnezeu sa trecem cu bine! Amin!

Rugaciune de ajutor a zilei de vineri. Te scapa de necazuri si iti aduce pace.

Rugaciunea de Vineri. Preotii spun ca are putere mare cand esti la suferinta

„Doamne Iisuse Hristoase Mantuitorul cel dulce al sufletului meu in aceasta zi a Rastignirii Tale pe Cruce ai patimit si ai luat moarte pentru pacatele noastre, ma marturisesc inaintea Ta, cum ca eu sunt cel ce Te-am rastignit cu pacatele mele cele multe.

Ma rog insa Bunatatii Tale celei nespuse, sa ma invrednicesti cu Darul Tau, Doamne, ca si eu sa pot rabda patimi pentru credinta, speranta si iubirea ce le am catre Tine, precum Tu Cel indurat ai rabdat pentru mantuirea mea. Intareste-ma, o,Doamne ca de astazi inainte sa port Crucea Ta cu bucurie si cu mare cainta, si sa urasc cugetele mele si vointele mele cele rele. Sadeste in inima mea intristarea de moartea Ta ca sa o simt precum au simtit-o iubita ta Maica, ucenicii Tai si femeile purtatoare de mir, ce stateau linga Crucea Ta.

Lumineaza-mi simtirile cele sufletesti, ca sa se miste si sa priceapa moartea Ta, precum ai facut de Te-au cunoscut fapturile cele neinsuflelite, cand s-au miscat la Rastignirea Ta, si mai vartos, cum te-a cunoscut talharul cel credincios si pocait, si ti s-a plecat, de l-ai pus in rai. Da-mi, Doamne, si mie, talharului celui rau, Darul Tau, precum atunci l-ai dat aceluia si-mi iarta pacatele, pentru Sfintele Tale Patimi, si cu buna intoarcere si cainta ma aseaza impreuna cu el in rai, ca un Dumnezeu si Ziditor ce-mi esti.

Ma inchin Ție, Hristoase, si pentru iubirea Ta catre noi, zic catre dinsa;

O, Hristoase al meu rastignit, cite ai patimit pentru noi! Cate rani, cate scuipari si cata ocara ai rabdat pentru pacatele noastre si pentru a ne da inca pilda de adevarata rabdare in suferintele si necazurile vietii acesteia!

Si fiindca acestea ni le trimite Dumnezeu pentru pacatele noastre, ca sa ne indreptam si sa ne apropiem de El, si asa, numai spre folosul nostru ne pedepseste in aceasta viata. De aceea, rogu-ma Tie, Stapane, ca, la necazurile, ispitele si durerile cate ar veni asupra mea, sa-mi inmultesti impreuna si rabdarea, puterea si multumirea, caci cunosc, ca neputincios sunt de nu ma vei intari; orb de nu ma vei lumina; legat de nu ma vei dezlega; fricos de nu ma vei face indraznet; pierdut de nu ma vei cerca; sclav de nu ma vei rascumpara cu bogata si Dumnezeiasca Ta putere si cu Darul Sfintei Tale Cruci,  ma inchin si Te maresc, acum, si pururea si in vecii vecilor.

Amin.”

Lasă un comentariu