România cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO. Ce presupune acest lucru

România solicită activarea Articolului 4 din Tratatul NATO. Acesta reprezintă un mecanism de consultare între Aliați și se activează numai în cazul în care un stat membru NATO consideră că este amenințată integritatea sa teritorială, independența politică sau securitatea, scrie fresh24.

Ce presupune, mai exact, activarea Articolului 4 din Tratatul NATO

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunțat astăzi, 24 februarie, că România solicită activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, care presupune stabilirea unui sistem de consultare între aliații NATO, potrivit unui comunicat.

Conform ultimelor informații, și Polonia a cerut joi dimineață o decizie similară a NATO.

Cererea Românie vine în contextul în care Rusia a atacat joi dimineață Ucraina, după un mesaj dur al liderului rus Vladimir Putin.

Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți.

Vă reamintim că în această dimineața Rusia a atacat Ucraina pe trei fronturi, după ce Vladimir Putin a luat decizia de a declanșa o operațiune militară rapidă.

Liderul de la Kremlin s-a adresat soldaților ucraineni, spunându-le: „Vă cer să depuneți armele”, dându-le apoi asigurări că astfel vor putea „părăsi câmpul de luptă fără impedimente”. Vladimir Putin a mai susținut și că nu vrea o „ocupare” a Ucrainei, ci o „demilitarizare” a sa.

„Cei care ne numesc dușmani au mulți bani și posibilități, și știm asta, și știm posibilitățile noastre de a rezista acestor impertinențe. Din punct de vedere militar, Rusia modernă, chiar după destrămarea URSS este una dintre cele mai mari puteri militare. Nu trebuie să uite nimeni că în cazul unui atac direct la adresa noastră, agresorul va fi distrus și doborât.

Acum, cu extinderea NATO în est, situația pentru țara noastă este periculoasă. Mai mult, NATO vor să se extindă și mai mult. Nu ne mai putem doar uita la ce se întâmplă.

Extinderea infrastructurii spre est și acapararea militară a Ucrainei… Politica SUA este reținerea Rusiei, pentru noi este o întrebare legată de viață și moarte. Este linia roșie despre care am vorbit.

Au trecut linia roșie. Am luat decizia pentru o operaţiune militară.” , a declarat, printre altele, Vladimir Putin.


Lasă un comentariu