NCREDIBIL! Metoda de păstrare a cartofilor care poate fi fatală! O familie întreagă a murit în Rusia

Cartofii sunt un element de bază în bucătăriile din întreaga lume, incluși în rețete nenumărate – ei oferă multe beneficii pentru sănătate.

Există însă câteva cazuri în care cartofii pot fi nesănătoşi și chiar mortali. Dacă i-ai păstrat prea mult, trebuie să îi arunci imediat. Uite de ce.

În anul 2013, o tânăra de 8 ani din Rusia, Maria Chelysheva, a devenit orfană din cauza unei lăzi de cartofi pe care familia ei o păstra în pivniță și care a putrezit.

Tatăl său, profesor de drept, de 42 ani, a coborât să ia cartofi, însă nu s-a mai întors. Mama sa, de 38 ani, a avut aceeași soartă, la fel și fratele de 18 ani și bunica de 64 ani.

Din fericire, bunica sa chemase un vecin înainte de a merge în pivniță să vadă ce să s-a întâmplat.

Consecințele fatale au fost cauzate de solanina, substanță care se găsește în cartofi și care îi face toxici în anumite situații. Concentrația de solanină din cartofi crește atunci când putrezesc, ducând la

emisii de gaze toxice care, în acest caz, au dus la moartea familiei Mariei.
Fetița ar fi putut să devină următoarea victimă în momentul în care a plecat să își caute familie însă, din fericire, gazul se disipase, ușa de la pivniță fiind lăsată deschisă.

De ce? Cartofii conțin solanina (un glicoalcaloid). Aceasta are o puternică acțiune toxică, chiar și în cantități mici. Adesea este utilizată în agricultură pentru proprietățile sale ca fungicid și pesticid.

Alături de ea, în tuberculii de cartofi încolțiți se întâlnește și chaconina, un alt glicoalcaloid.

Conținutul de solanină este direct proporțional cu culoarea verde a tuberculilor (culoare dată de clorofilă), ceea ce duce la deteriorarea lor.

Când putrezesc, concentrația de glicoalcaloizi crește și este răspândită în exterior sub formă de gaz letal, care poate ucide, cum a fost cazul familiei Chelysheva.

Cea mai periculoasă alegere este depozitarea la lumină. În acest caz, cartofii înverzesc, devin amari şi toxici pentru animale şi om.

Cartofii trebuie aerisiți corespunzător, de aceea este important să fie depozitați în boxe din scânduri, cu distanță de 2 centimetri între ele, nu pe jos, la grămadă. Astfel, la începutul depozitării, turbeculii transpiră

mai intens, motiv pentru care au nevoie de aerisire constantă. În timpul sezonului rece, cartofii trebuie aerisiți doar câteva ore în timpul zilei pentru a nu îngheța.

Specialiștii susțin că, în condiții normale de depozitare, pe lângă bioxidul de carbon care se formează, se degajă şi o cantitate apreciabilă de căldură, circa 2,5 kcal pe tonă şi oră, ceea ce poate provoca stricarea cartofilor. Astfel, aerisirea este cel mai important factor în depozitarea corespunzătoare a cartofilor. scrie bzi.ro