Mâna Maicii Domnului, o plantă cu proprietăți tămăduitoare. Care sunt beneficiile caprifoiului

Caprifoiul, cunoscut sub numele popular de Mâna Maicii Domnului, este o plantă cățărătoare, cu flori albe, foarte parfumate. Această plantă are puteri antiinflamatoare, antibacteriene și antivirale.

Puterile tămăduitoare ale caprifoiului au fost descoperite de chinezi. Aceștia au folosit planta pentru a trata durerile de gât, conjunctivita, inflamațiile pielii și ale tractului urinar.

Legenda caprifoiului

Legenda plantei pornește de la momentul în care Maica Domnului a căutat adăpost la mai multe plante, atunci când era urmărită de soldații trimiși de Irod. Singura plantă care a primit-o a fost caprifoiul. Fecioara Maria a hotărât atunci să binecuvânteze planta și să îi ofere puteri vindecătoare.

„De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine”.

Beneficiile caprifoiului
Menține un nivel optim de zahăr în sânge

Caprifoiul poate ține sub control nivelul zahărului din sânge, fiind un înlocuitor natural al mediamentelor care au acest rol.

Poate trata afecțiunile respiratorii și infecțiile

Îndepărtează petele de pe piele și vindecă arsurile solare

Arsurile provocate de soare și cele minore ale pielii pot fi tratate cu ajutorul caprifoiului, datorită proprietăților antiinflamatorii și antiseptice. În plus, având și proprietăți dezinfectante, mâna Maicii Domnului poate trata erupțiile cutanate.

Caprifoiul este un detoxifiant natural
Toxinele pot fi eliminate cu ajutorul uleiului de caprifoi, curățând organismul. În plus, ceaiul de caprifoi poate ameliora durerile de gât. Gargara cu ceai de caprifoi, dimineața și seara, calmează senzația de mâncărime, durerea în gât, înțepăturile la nivelul gâtului, sau durerile în timpul înghițitului.

Vindecă dizenteria și ameliorează durerile provocate de intestinul subțire

Caprifoiul este un aliat al persoanelor care suferă de tulburări digestive, inclusiv umflăturile și durerile la nivelul intestinului subțire. În plus, mâna Maicii Domnului vindecă dizenteria.

Cum se poate folosi:

Sub formă de infuzie – substanțele regăsite în compoziția florilor, precum quercitina, magneziul, calciul, potasiul, uleiuri esențiale sau vitamina C, au efecte diuretice, laxative, calmante, expectorante, antimicrobiene și antispasmodice.

Pentru a obține infuzia optimă, folosiți bobocii plantei. La un litru de apă, se folosește o ceașcă de boboci, lăsați la infuzat timp de zece minute și se poate consuma de 2-3 ori pe zi.

Flori de caprifoi macerate în miere – un borcan de flori de caprifoi se umple cu miere și se lasă la macerat câteva luni de zile. Soluția se strecoară înainte de a fi consumată, având multe beneficii.

Nu se recomandă consumul de către persoanele care suferă de boli stomacale, diaree, femeile însărcinate și cele care alăptează.Planta poate ajuta la tratarea afecțiunilor respiratorii cum ar fi astmul bronșic, menținând un sistem respirator sănătos. În plus, mâna Maicii Domnului poate fi folosită și pentru a lupta împotriva infecțiilor vezicii urinare.

Combate bacteriile

Datorită proprietăților antimicrobiene regăsite în florile caprifoiului, planta poate lupta împotriva bacteriilor, asemenea salmonelei, stafilococului și streptococolui.

Pentru un efect optim, caprifoiul se poate combina cu semințele de Forsythia suspensa sau cu Echinacea. La o cană de apă fiartă, se adaugă 2 linguri de flori, lăsându-le la infuzat timp de jumătate de oră.

Lasă un comentariu