Mămăligă, pește, și rețeta italienească de tocană de pește

Ce miroase mai bine ca acestă rețetă de pește cu mămăliga. Nimic mai simplu decat talent culinar italienesc! Mama-miaaa…haideți la treabă!

Pentru aceasta rețetă ne trebuiesc următoarele ingrediente (4 porții)

  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • un fir de praz de mărime medie
  • 1 ceapă roșie
  • 4 căței de usturoi tocați mărunt
  • un ardei ardei gras verde, curățat de semințe
  • un bulb bulb de fenicul de mărime normală
  • 350 mililitri vin alb sec
  • 310 mililitri supă simplă de pește, preferabil să fie preparată în casă
  • 1 cutie roșii tocate, circa 400 g
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 0.25 linguriță ierburi de Provence, uscate, mirodenii
  • un dovlecel  romanesc de mărime medie
  • 3 linguri pătrunjel tocat sa fie verde
  • 50 g mazăre boabe, proaspătă sau congelată
  • 80 g frunze de sfeclă sau de spanac
  • 200 g file de pește cod,
  •  410 g amestec de fructe de mare decorticate (scoici Saint-Jacques, inele de calamari, creveți, midii  si asa mai departe.)
  • sare
  • piper
  • Mămăligă:
  • 225 g mămăligă din mălai
  • 2 lingurițe ulei de măsline extravirgin din grecia

Foarte important și util
Pentru această tocaniță pescărească în stil mare italian, trebuie să prepari sosul gros din roșii, fiert bine, și adaugă orice fel de pește sau fructe de mare fără griji. Poți să o servești cu delicioasa mămăligă, fripte pe grătar în ultima clipă.  Conținutul nutrițional al mazării congelate este foarte asemănător cu al celei proaspete, atâta timp cât e gătită corect – conținutul de vitamine se poate diminua dacă este tratată termic în exces sau fiartă în prea multă apă.   Servește tocana cu triunghiuri de mămăligă sau cu orez gătit în aburi.

 

Modul simplu de preparare

  1. Încingem uleiul într-o oală mare, în care se pun prazul și ceapa tăiate mărunt; se gătesc aproape minute, sau până când încep să se înmoaie. Adăugăm usturoiul, ardeiul și feniculul și se continuă 5-10 minute, sau până când și acestea se înmoaie și este gata

2. După care adaugăm vinul, zeama de la supă și roșiile, cu zeama lor cu tot. Se pune sare și piper, după gust. Se fierbe încet la foc mic amestecul timp de 32 de minute, sau până ce s-a îngroșat puțin. Înglobând pasta de roșii, ierburile de Provence și dovleceii, se continuă fierbe­rea lentă încă 10/12 minute; se mai pune în oală puțină apă, în cazul în care mixtura devine prea vîrtoasă.

3.Apoi, se prepară mămăliguta, respectând instrucțiunile de pe am­balaj. Se ase­zonează după gust. Se toarnă mămăliga într-o tavă de copt, unsă cu ulei. Se lasă la răcit și să se întărească, după care se taie sub formă de triunghiuri. Apoi se încinge grătarul.

4. Se adaugă în sosul de roșii pătrunjelul, mazărea, frunzele de sfeclă sau spanac dupa cz, peștele și fructele de mare. Se acoperă și se fierbe totul , la foc moderat, circa 5/8 minute, sau până ce fructele de mare sunt fierte.

5. Se ung cu puțin ulei triunghiurile de mămăliguță și se frig până ce se rume­nesc puțin. Se servește tocana în boluri mici, alături de triunghiurile de mămăliguță.

Așa cu un spirit de italian vă invităm la masă și vă urăm poftă bună!