Investigații medicale recomandate în funcție de vârstă. Lista cu cele mai importante analize pentru femei și bărbați

Mersul la medic nu ar trebui să fie numai pentru tratament ci și pentru prevenție. Se întâmplă, nu de puține ori, să ne prezentăm la specialist atunci când ne supără ceva, când problema s-a acutizat și când singura soluție este tratamentul medicamentos sau, în cazurile mai grave,

intervenția chirurgicală. De aceea este recomandat să trecem pragul cabinetelor medicale fără să ne doară ceva, ci pur și simplu ca metodă de prevenție și de evaluare periodică a stării de sănătate, scrie Fresh24.ro

Analizele medicale pe care trebuie să le faci în funcție de vârstă

În funcție de vârsta fiecăruia, există anumite analize medicale recomandate pentru a ne asigura că avem o stare de sănătate optimă. Este important să știm ce ne transmite organismul mai ales dacă avem în familie persoane care se confruntă cu probleme grave.

Începând cu vârsta de 12 ani, specialiștii recomandă primul test de tensiune arterială și, în cazul băieților, primul examen testicular. La 20 de ani trebuie verificate valorile colesterolului, ale hemoglobinei, care pot indica o anemie, dar valorile glucozei, ca să știm dacă există riscul să avem diabet.

În jurul acestei vârste, femeile trebuie să-și facă testul Babeș Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin, dar și să-și palpeze sânii, pentru a se asigura că nu au apărut modificări ale acestora (de exemplu umflături care pot fi sau nu dureroase).

De altfel, începând cu vârsta de 25 de ani este recomandat, femeilor care au în familie o persoană cu cancer mamar, să meargă anual la medic pentru a efectua o ecografie mamară.

În jurul vârstei de 35 de ani se recomandă examinarea dermatologică a alunițelor precum și examenul care depistează bolile sistemului endocrin (tiroida).

La 40 de ani se recomandă electrocardiograma și examenul oftalmologic. De asemenea, începând cu această vârstă este de bun augur un examen mamar în fiecare an.

Analize medicale recomandate după vârsta de 50 de ani

Dacă ați trecut pragul de 50 de ani, este bine să știți că puteți face o colonoscopie pentru depistarea cancerului de col uterin, cu mențiunea că această investigație se face o dată la cinci ani.

Citește și: Care sunt analizele medicale obligatorii după 40 de ani

Femeile care au intrat la menopauză trebuie să facă testul pentru depistarea osteoporozei, în timp ce bărbaților le este recomandat controlul prostatei.

Între 50 și 60 de ani se fac testările pentru boala Alzheimer, dar și investigațiile pentru depistarea afecțiunilor tiroidiene.