Activitate seismică deosebit de intensă în zona județului Gorj, acolo unde în ultimele zile au avut loc mai multe cutremure.
Cutremur în România, 18 februarie 2023, la ora 09:51:09. Seismul s-a produs tot în Oltenia, Gorj. Discutăm despre un cutremur slab cu magnitudinea ML 2.7, la adâncimea de 5 km.
540 de replici după cutremurul din Gorj
Seismul a avut loc la 108km NV de Craiova, 108km SV de Sibiu, 143km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 180km SE de Arad, 183km S de Cluj-Napoca, 203km V de Brasov, 211km E de Belgrade, 215km E de Zemun, 224km NE de Nis.
Specialiștii nu au reușit să înțeleagă până acum cauzele acestor mișcări tectonice. În zona Gorj, au avut loc sute de replici după cele două cutremure de la începutul săptămânii.
După cele două cutremure cu magnitudine mai mare de cinci, în zona Gorj s-au înregistrat sute de replici, unele dintre ele destul de serioase. Patru dintre ele au avut loc doar în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit stiripesurse.ro.
Specialiștii apreciază că până acum s-au produs nu mai puțin de 540 de replici, dintre care trei au depășit magnitudinea 4. Un astfel de comportament este extrem de rar observat în zona respectivă.
Activitate seismică susținută în zona Gorj
”Din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML), din data de 14 februarie 2023, până la data comunicatului, au avut loc 3 replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4 ML (…).
În continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din zilele de 13 şi 14 februarie, localizându-se, până în prezent, aproximativ 540 de replici”, au arătat specialiștii INFP, potrivit News.ro.
Cele patru seisme care au avut loc în noaptea de vineri nu au avut intensități mari, însă au fost înregistrate pe aparatele instalate recent de seismologi în localitățile Lelești, Runcu, Peștișani și Bâltioara. Aici este considerat epicentrul seismic.