Cine nu ar trebui să facă vaccinul anti-Covid-19? Anunțul făcut de Alexandru Rafila: „Vaccinul este contraindicat la…”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății[Sursa foto: Instagram]

Alexandru Rafila a făcut o serie de precizări în legătură cu vaccinul anti-Covid-19. Pentru ce categorii de persoane nu se recomandă vaccinarea?

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a vorbit despre vaccinul împotriva noului coronavirus, acesta menționând categoriile de persoane pentru care vaccinul este contraindicat. Ce a dezvăluit specialistul?

Alexandru Rafila, precizări despre vaccinul anti-Covid-19

Campania de vaccinare împotriva noului coronavirus a început în România, iar primele persoane care au primit serul sunt cele care lucrează în domeniul medical, mai exact cele care se află în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus. Deși medicii afirmă că vaccinul este sigur și că nu poate provoca reacții adverse grave, oamenii sunt sceptici, scrie Kanal D.

Campania de vaccinare a început în România pe 27 decembrie[Sursa foto: unsplash]
Citeste si: Adrian Streinu Cercel, avertisment după sărbători: „Există un risc potenţial de…”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a spus că vaccinul anti-Covid-19 nu este recomandat persoanelor care au alergii comune, dar că în rest nu există motive de îngrijorare. În cazul femeilor însărcinate sau al copiilor cu vârsta sub 16 ani, chiar dacă nu au fost realizate studii, Alexandru Rafila nu consideră că vaccinul ar putea avea un impact negativ.

„În primul rând, vaccinul este contraindicat la persoanele care au alergii comune. Am auzit și eu tot felul de lucruri, că cineva are alergie la penicilină… nu are nicio legătură alergia la un antibiotic, de exemplu, cu acest vaccin. Aceste persoane trebuie vaccinate, mai ales dacă au boli cronice. În ceea ce privește femeile gravide și copiii de până la 16 ani, într-adevăr, ei nu au fost introduși în studiul clinic. Asta nu înseamnă că vaccinul nu este eficace. Probabil că în viitor vor beneficia și gravidele de vaccinare, rămâne ca timpul să confirme acest lucru. Nu sunt contraindicații, de exemplu, la persoanele cu boli oncologice. Singurul lucru care trebuie luat în considerare este legat de tratamentul care este efectuat într-o anumită perioadă și care ar putea să impieteze asupra eficacității vaccinului.

Nu este vorba despre siguranța vaccinului, ci de faptul că o persoană care face, de exemplu, un tratament care duce la imunosupresie s-ar putea să nu producă anticorpi după vaccinare. Reacțiile adverse la aceste persoane nu sunt de așa natură încât să contraindice vaccinarea.”, a spus Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, potrivit libertatea.ro .