În toată lumea, tastele sau seturile de numere binare de la ATM-uri sunt folosite pentru a proteja secretul codului PIN. Pentru a putea reduce riscul de fraudă, mai multe rețele EFT solicită tuturor operatorilor să utilizeze o cheie unică pentru fiecare ATM, scrie fresh24.
Se spune că nu există două aparate care să aibă într-o rețea acea cheie, iar în ciuda faptului că toți producătorii oferă chei unice pentru încuietorile fizice de pe carcasele bancomatelor, puține instituții le comandă. Cei mai mulți folosesc chei universale.
Ce se întâmplă dacă apeși tasta 5 la bancomat
Ei bine, cu toate că au apărut multe metode de a falsfica aceste bancomate, singura tastă care îți poate spune adevărul dacă bancomatul este real sau nu reprezintă tasta 5 a acestuia.
Dacă tasta 5 este originală, atunci aceasta prezintă o ușoară denivelare, însă tasta 5 falsă este perfect nedetedă, iar acesta e semnul care te va face să deosebești un ATM fals de unul adevărat.
Mai mult de atât, înainte de fiecare extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă ușor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, ea se va desprinde.
Ce metodă folosesc infractorii cel mai des
Una dintre cele mai des metode pe care infractorii le folosesc la bancă e aceea în momentul în care trebuie să deschizi ușa de acees la bancomatul din holul interior al băncii cu cardul de debit.
Pentru că majoritatea oamenilor nu știu cum trebuie să arate acest cititor, infractorii pot pune pe ușa exterioară un dispozitiv contrafăcut care citește și copiază numerele de pe card fără a putea fi detectat de clienți.
În momentul în care clientul intră înauntru, o cameră de supraveghere ascunsă va înregistra PIN-ul de la card în momentul în care îl vei tasta. Rezultatul acestei colectări reprezintă crearea ilegală a unui card duplicat pe care ulterior hoții îl folosesc foarte rapid pentru a retrage cât mai repede fondurile disponibile pe conturile cardului.