Calendar ortodox 15 ianuarie 2021. Sfântul Pavel Tebeul, făcător de minuni şi vindecător de boli grave

În această zi este prăznuit Sfântul Pavel Tebeul, făcător de minuni şi tămăduitor de boli grave. Dacă te confrunţi cu boli sau cei dragi ţie trec prin astfel de necazuri, roagă-te azi.

Calendar ortodox 15 ianuarie 2021. Cine a fost Sfântul Pavel Tebeul

Sfântul Pavel Tebeul a trăit în secolul al III-lea, scrie crestinortodox.ro. Este considerat primul pustnic. Informațiile despre viața Sfântului Pavel Tebeul, le avem datorită întâlnirii sale cu Sfântul Antonie. Dumnezeu îi descoperă lui Antonie, după cinci ani de petrecere în rugăciune, că se află în pustie o persoană mai desăvârșită decât el.

Când s-au întâlnit cei doi, părintele Antonie a zis: „Bucură-te Pavele, vasul alegerii și stâlpul cel de foc, locuitorule al pustiei„, iar Pavel i-a răspuns: „Bine ai venit, soare care luminezi toată lumea, povăţuitorule al celor ce se mântuiesc, gurăa lui Dumnezeu, care din pustie ai făcut cetăți și pe diavolul l-ai gonit dintr-însa„.

Din dialogul cu Pavel aflăm că ajunge în pustie pentru a scăpa de mânia cumnatului sau. Acesta dorea să-l denunțe împăratului Deciu că este creștin, pentru a moșteni toată averea familiei sale. Era perioada persecuțiilor împotriva creștinilor.

De 70 de ani, Sfântul Pavel Tebeul primea o jumătate de pâine, adusă de un corb. În ziua întâlnirii sale cu Antonie, corbul îi aduce o pâine întreagă. Luând sfinții acea pâine, se invitau unul pe altul ca s-o binecuvânteze și s-o rupă. Fericitul Pavel a apucat pâinea de o parte, iar pe cealaltă parte a pus-o în mâinile părintelui Antonie și îndată pâinea singură s-a frânt prin mijloc și fiecare și-a luat partea sa.

După trecerea la cele veșnice a Sfântului Pavel Tebeul, la vârsta de 115 ani, Sfântul Antonie s-a întors la mănăstirea sa, luând cu sine haina Sfântului Pavel cea împletită cu frunze de finic. Atât de mult cinstea acea haina, încât numai de două ori pe an se îmbrăca cu ea: la praznicul Sfintelor Paști și în ziua Cincizecimii, scrie crestinortodox.ro.