Se știe prea bine că alcoolul consumat în exces poate provoca boli grave de ficat dar nu este singurul factor nociv pentru sănătatea acestui organ atât de important.
În ultimii ani, o nouă boală a ajuns în vârful listei cu afecțiuni care duc la cedarea ficatului: boala ficatului non-alcoolic. Această afecțiune poate duce la diabet de tip 2 și la ciroză hepatică, scrie kilocalorii.
Una dintre principalele cauze ale apariției acestei boli este consumul de zahăr: în urma unui studiu recent s-a descoperit că, deși participanții care au mâncat mai mult zahăr zilnic nu s-au îngrășat decât de 2%, ficatul lor a acumulat cu 27% mai multă grăsime.
Recomandarea medicilor este să reducem cantitatea de zahăr consumată în fiecare zi și să adoptăm un regim alimentar sănătos care se bazează pe legume și fructe.
Lucruri bine de știu despre ficat
Ficatul cântărește între 1,500 și 2000 de grame, este situat în partea dreaptă a abdomenului, lângă stomac, și este la fel de important pentru organism ca și inima și plămânii.
Ficatul este un adevărat „laborator chimic” și un adevărat „centru de dezintoxicație” care prelucrează otrăvuri precum grăsimile și alcoolul. De asemenea, are rolul de a genera enzime și proteine vitale, fără de care nu am putea trăi.
Dr. Roxana Mateescu, medic rezident geriatrie și gerontologie:
„Rolul principal al ficatului este reprezentat de filtrarea sângelui ce vine din tractul digestiv, înainte de a trece în restul corpului. De asemenea, ficatul detoxifică substanțele chimice și metabolizează medicamentele. În plus, produce importante proteine pentru coagularea sângelui și pentru alte funcții.”
Iată care sunt cele 4 lucruri care distrug sănătatea ficatului
Zahărul
Începând cu dantura și terminând cu ficatul, zahărul nu face decât daune. Ficatul utilizează un tip de zahăr, fructoza, pentru a crea grăsime iar o cantitate prea mare de zahăr rafinat duce la acumularea de grăsime la nivelul acestui organ, lucru care provoacă apariția bolilor hepatice.
Monoglutamatul de sodiu
Se utiliează pentru a potenta gustul majorității produselor din industria alimentară, de la mezeluri și băuturi și până la chipsuri. Potrivit unor studii, această substanță chimică favorizează acumularea de grăsime și inflamația ficatului, ceea ce duce la boala hepatică non-alcoolică și la cancer de ficat.
Anumite suplimente din plante
Doar pentru că pe etichetă scrie „natural”, nu înseamnă că este și sigur. Kava kava prezintă un pericol real: este o plantă ce poate ameliora simptomele menopauzei și poate ajuta la relaxare dar studiile arată că această poate și să încetinească funcțiile ficatului, cauzând hepatită și insuficiență hepatică.
Unele țări chiar au interzis această plantă. Înainte de a lua orice tip de supliment alimentar pe bază de plante, se recomandă consultarea medicului.
Excesul de vitamina A
Găsim vitamina A în lapte, ouă, fructe și legume, mai ales în cele de culoare galbenă, roșie și portocalie.
De asemenea, o putem găsi și în multe suplimente pentru că are capacitatea de întări vederea, oasele și sistemul imunitar. Cu toate că oferă aceste beneficii, în doze mari devine toxică pentru ficat. Astfel, dozele mai mari de 10.000 UI pe zi nu se recomandă.