Foto: A fost descoperit locul în care Ioan Botezătorul a fost condamnat la moarte, spun arheologii

Arheologii susțin că au descoperit ringul de dans mortal în care Ioan Botezătorul – un predicator care a prezis venirea lui Iisus – a fost condamnat la moarte în jurul anului 29 d.Hr.

Biblia și scriitorul antic Flavius ​​Josephus (37-100 d.Hr.) descriu cum regele Irod Antipa, fiul regelui Irod , l-a executat pe Ioan Botezătorul. Iosif a precizat că execuția a avut loc la Machaerus, un fort lângă Marea Moartă în Iordania modernă.

Irod Antipas se temea de influența a lui Ioan Botezătorul în rândul populației și așa l-a executat. Pe de altă parte, Biblia povesteste mult mai clar, susținând că Irod Antipa l-a executat pe Ioan Botezătorul în schimbul unui dans. Povestea biblică susține că Irod Antipa a stabilit să se căsătorească cu o femeie pe nume Irodiada, ambii fiind divorțați – lucru la care s-a opus Ioan Botezătorul și care i-a adus moartea.

La petrecerea de ziua de naștere a lui Irod Antipa, fiica lui Irodiadei, pe nume Salomee, a jucat un dans lasciv/oriental care l-a încântat pe Irod Antipa, încât regele i-a promis orice ca recompensă. Salomee, condusă și sfătuită de Irodiada mama, a cerut capul lui Ioan Botezătorul.

Irod Antipa a fost reticent în a accepta cererea, conform Bibliei, dar în cele din urmă a decis să o îndeplinească ce a promis  și a adus capul lui Ioan Botezătorul la Salome pe un platou.

A fost găsit un ring de dans mortal?

Acest loc, o curte descoperită la Machaerus este probabil locul în care a fost interpretat dansul lui Salome și unde Irod Antipas a decis să-l decapiteze pe Ioan Botezătorul, a scris Győző Vörös, directorul unui proiect numit Machaerus Excavations and Surveys at the Dead Sea, în cartea „Țara Sfântă”

Arheologie pe ambele părți: Eseuri arheologice în onoarea lui Eugenio Alliata “(Fondazione Terra Santa, 2020). Curtea, a spus Vörös, are o nișă în formă de absidală, care este probabil rămășițele tronului pe care stătea Irod Antipa.

După moartea regelui Irod, împărăția sa a fost împărțită între fiii săi, iar Irod Antipa a controlat un regat care includea Galileea și o parte din Iordan. El își controla regatul uneori de la Machaerus. .

Arheologii au descoperit curtea în 1980, dar nu au recunoscut nișa ca făcând parte din tronul lui Irod Antipas până acum, a scris Vörös în articol. Prezența tronului lângă curte adeveresc concluziile despre ringul de dans, a scris Vörös.

Echipa arheologică a reconstruit curtea și a publicat mai multe imagini în carte care arată cum arăta în timpul execuției lui Ioan Botezătorul.

Savanții răspund

Mai mult de o jumătate de dintre cercetători care nu au fost implicați în săpături au vorbit cu Live Science despre afirmația că tronul lui Irod Antipas și curtea unde a fost interpretat dansul mortal au fost găsite. Unii cărturari erau convinși, în timp ce alții erau sceptici.

Sursa: Live Science  traducerea si adaptarea omfin.ro